CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, September 7, 2008

SYUKURLAH JIKA ANDA SEORANG WANITA ISLAM

1.Doa wanita lebih makbul daripada lelaki keranasifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanyakepada Rasulullah S.A.W. akan hal tersebut, jawab baginda: “Ibulebih penyayang daripada bapak dan doa orang yang penyayang tidakakan sia-sia.”
2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada70 orang lelaki yang soleh.
3. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya,derajatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan AllahS.W.T. dan orang yang takutkan Allah S.W.T. akan diharamkan apineraka ke atas tubuhnya.
4. Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanandari pasar ke rumah)lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanyaseperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripadaanak lelaki. Maka barang siapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail A.S.
5. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku(Rasulullah S.A.W.) di dalam syurga.
6. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudaraperempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan,lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidikmereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginyaadalah syurga.
7. Daripada Aisyah r.a. “Barang siapa yang diuji dengan se Suatudaripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepadamereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada apineraka.
8. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.
9. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibu bapamu, maka jawablahpanggilan ibumu dahulu.
10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-manapintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.
11. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burungdi udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanyaberistighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dandirekannya (serta menjaga sembahyang dan puasanya).
12. Aisyah r.a. berkata “Aku bertanya kepada Rasulullah S.A.W.,siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawabbaginda, “Suaminya.” “Siapa pula berhak terhadap lelaki?” JawabRasulullah S.A.W. “Ibunya.”
13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadan,memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia daripintu syurga mana sahaja yang dia kehendaki.
14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, makaAllah S.W.T. memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripadasuaminya (10,000 tahun).
15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, makaberistighfarlah para malaikat untuknya. Allah S.W.T. mencatatkanbaginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya1,000 kejahatan.
16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, makaAllah S.W.T. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad padajalan Allah S.W.T.
17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah diadaripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
18. Apabila telah lahir (anak) lalu disusui, maka bagi ibu itusetiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.
19. Apabila semalaman (ibu) tidak tidur dan memelihara anaknya yangsakit, maka Allah S.W.T. memberinya pahala seperti memerdekakan 70orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah S.W.T.
20. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.
21. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk dari pada 1,000lelaki yang jahat.
22. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
23. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya(susu badan)akan dapat satu pahala dari pada tiap-tiap titik susuyang diberikannya.
24. Wanita yang melayani dengan baik suami yang pulang ke rumah didalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.
25. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yangmelihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah denganpenuh rahmat.
26. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalanAllah dan kemudian menjaga adab rumah tangganya akan masuk syurga500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalamsyurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuatdaripada yakut.
27. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjagaanak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanyadan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahalaibadat.
28. Wanita yang memerah susu binatang dengan “bismillah” akandidoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.
29. Wanita yang menguli tepung gandum dengan “bismillah”, Allah akanberkatkan rezekinya.
30. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahalaseperti meyapu lantai di baitullah.
31. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.
32. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.
33. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat danpuasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakansatu pahala haji.
34. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, diaakan dianggap sebagai mati syahid.
35. Jika wanita melayani suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12tahun solat.
36. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempo(2½ thn), makamalaikat-malaikat dilangit akan khabarkan berita bahwa syurga wajibbaginya.
37. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis,Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.
38. Jika wanita memicit/mijat suami tanpa disuruh akan mendapatpahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruhakan mendapat pahala 7 tola perak.
39. Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akanmemasuki syurga.
40. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapatpahala 80 tahun ibadat.
41. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat,tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberatiauratnya yaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah

0 comments: